Начало » Почина шампионът Величко Чолаков
Спорт

Почина шампионът Величко Чолаков

Тъжна вест за българския спорт и за Родопите. Внезапна смърт покоси шампионът по вдигане на тежести Величко Чолаков. Трагедията се случила днес преди обяд, съобщиха негови близки. Железният, както приживе го наричаха, получил сърдечна криза към 10. 30 часа у дома си в Смолян. Близки веднага повикали екип на Спешна помощ, но медиците не успели да върнат щангиста към живота. Чолаков страдал от проблеми със сърцето в последно време и се лекувал.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян.
Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.
В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски първенец в Украина. Висок е над 2 метра и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ.
Железният четвърта година е треньор в Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа” – гр. Смолян и личен треньор на номинираните състезатели: Златомир Ковачев, Радостин Симов, Пламен Косов, Сребрин Райчев, Стефан Райчев, Павел Рабаджийски. Миналата година той бе удостоен за треньор на годината на Смолян. Железният тренираше 23 деца и юноши без да взима такса от възпитаниците си и работеше без заплата.
Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца.

Екипът на Plovdiv-Press изказва своите съболезнования на близките. Поклон, шампионе!

 

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!