Начало » FISA: Пловдив ще направи едно прекрасно Световно първенство по гребане
Пловдив Последни новини Спорт

FISA: Пловдив ще направи едно прекрасно Световно първенство по гребане

Пловдив ще проведе едно превъзходно Световно първенство по гребане за мъже и жени през септември. Около тази теза се обединиха техническият директор на Международната федерация по гребане (FISA) Светла Оцетова, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и техническия делегат за първенството Бернт Шумахер, който инспектираха подготовката на Гребния канал в града.
„Вече се е запознах с възможностите за тренировки, транспорт, изхранване, почивка и възстановяване на състезателите. Смятам, че имате опит, който е достатъчен, за да направите едно превъзходно спортно събитие“, каза Алън.
„Когато на последния конгрес на FISA Пловдив не успя да получи следващото голямо Световно първенство по гребане заради липсата на втори канал, това предизвика разочарование сред големите отбори“, разказа Светла Оцетова.
В тази връзка тя каза, че FISA е готова да сподели своя опит при решаване на екологични конфликти при изграждането на гребни съоръжения. Оцетова разказа за опита на швейцарския град Люцерн, където се провеждат състезания по гребане от най-висок ранг. За да отговори на техническите изисквания на FISA обаче е трябвало да се направят подобрения по водното трасе в езеро, което е природна забележителност и е под екологична защита. Прагматичните швейцарци са създали и реализирали работещ проект, а състезанията носят на Люцерн ежегодни приходи.
Пловдивчани могат да повторят швейцарския опит, така че градът да построи необходимия за големи състезания втори гребен канал, заяви заместник кметът Георги Титюков. Той припомни, че общината е спечелила съдебните битки за реализацията на този важен проект и очаква през март и последното решение на Върховния административен съд, което ще бъде окончателно.
„Ние вече сме заделили 0,8 милиона лева за залесяване на 650 декара гора в екопарк „Марица“, който е в близост до гребните трасета. Пловдив има готовност да инвестира общо 4,2 милиона лева за второто гребно трасе, което в по-голямата част от годината ще служи за отдих на пловдивчани с над 20 водни атракции. Не е реално да очакваме обаче, че то ще бъде готово до септември, когато започва Световното първенство по гребане. Община Пловдив ще трябва да изчака решението на съда и после ще обяви обществена поръчка, за която вероятно също ще има съдебни спорове“, заяви Титюков.
Председателят на Организационният комитет на Световното първенство Иван Попов припомни, че за първи път Пловдив се кандидатира за това най-голямо състезание през 1999 година.
„След 19 години работа и след непрекъснато провеждане от 2011 година насам на елитни състезания от календара на FISA на гребния канал в Пловдив, сега ще имаме шанса да покажем превъзходните качества на гребното трасе и уменията ни да организираме спортни събития от този ранг. Това е най-голямото спортно състезание в Пловдив за последните 20 години и е възможност да наложим „марката“ Пловдив пред света“, каза Иван Попов.
Атанас Димитров – член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане разказа за подготовката на български гребци за Световното първенство.
„От миналата година състезателите ни се готвят по нова методика и очакваме 3 от българските лодки да достигнат финали, а една от тях да донесе медал.
„За нас това голямо състезание е важно и като начин да популяризираме нашия спорт и привличане на повече деца в гребните лодки“, каза Димитров.
Провеждането на състезанието ще донесе много сериозни приходи и в икономиката на Пловдив.
„Икономическото въздействие от първенството в Сарасота, САЩ е оценено на 49 милиона долара, но това все пак е Америка“, заключи Светла Оцетова.
От 2011 г. насам Пловдив се утвърди като световен център на гребните спортове. Една от причините големите гребци да желаят така силно да се състезават у нас е фактът, че това е най-бързото водно трасе в света. „Бързата вода“ на гребния канал в Пловдив е резултат от физичен феномен: повърхностния слой е много топъл, водата се „разрежда“ и това прави лодките много бързи в нея. Резултатите като време от гребните състезания не са официални, но за гребците те са много важни. /ПловдивПрес.бг

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!