Начало » 30 август – златен ден за българския спорт, Стефка скочи 209 см
Случка на деня Спорт Спорт Важно

30 август – златен ден за българския спорт, Стефка скочи 209 см

30 август е записан със златни букви в историята на българския спорт и родната лека атлетика. На 30 август 1987 г. на световното първенство в Рим Стефка Костадинова постави световен рекорд в скока на височина от 209 см, който и до ден-днешен не е подобрен. Вече 32 години.

„Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България“, казва Стефка Костадинова.

„За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт“, казва тя по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

„32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък“, заяви Стефка Костадинова.

По време на шампионата на планетата в Рим през 1987 г. българката прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!