Начало » Звездата на Марица Холстън пред ПловдивПрес: Градът е Култура, оставам
ВК Марица Волейбол Спорт Спорт Важно

Звездата на Марица Холстън пред ПловдивПрес: Градът е Култура, оставам

Американката Алекзандра Холстън е сред новите попълнения в състава на хегемона в женския волейбол у нас – ВК Марица. 23-годишният диагонал бе привлечен в Пловдив от класния отбор на полския Хемик (Полице). Идеята на ръководството и на треньора Иван Петков е в нейно лице тимът да бъде подсилен и да има повече шанс и вариативност в срещите в Шампионска лига. Алекс вече изигра няколко мача с Марица и доби впечатления от града под тепетата. Пловдив Прес я потърси за интервю, за да разберем повече подробности за нея и престоя й в Пловдив. Холстън се съгласи на драго сърце и разкри интересни неща за себе си, маричанки и гостоприемния ни град. Това се случва току преди домакинствата на ВК Марица на Безие и Щутгарт в ШЛ:


Борислава Холанд, Plovdiv-press.bg

– Алекзандра, почувства ли културен шок от смяната на САЩ с България или престоят ти в Полша оказа влияние и не си съвсем изненадана?

– Първата година в Полша ме подготви за много неща от гледна точка на кариерата ми на волейболистка. Какво да очаквам, с какво да внимавам, какво ми допада, какво не – изобщо важен период, що се касае до изграждането ми като играч. Не бих казала, че изпитвам културен шок в България, но езиковата бариера е нещото, което ме притеснява. Всеки, който срещам, говори супер английски, но може би това, че аз говоря езика доста бързо прави комуникацията сложна. Иначе казано – губим се в превода, често не се разбираме и разговорът става забавен…

– Вече имаш представа за състоянието на Марица и класата на тима. Има ли потенциал, който може да се развива или титлата в България и участие в груповата фаза на ШЛ е таван за клуба?

– В Марица имаме верую и то е да се съсредоточаваме мач за мач. Ние никога не искаме да пренебрегваме, който и да било опонент. Като отбор в българската лига ние искаме да бъдем шампиони и нищо по-малко. В шампионската лига имаме още два мача в груповата фаза срещу големи опоненти. Ключът е да се вземе една победа в даден момент, без да се вглъбяваме в дългосрочен план. Имахме лош старт  в ШЛ, но нищо не ни пречи да завършим груповия етап силно и да зарадваме всискателната публика в Пловдив.

-В този ред на мисли – ще зарадвате ли наистина верните фенове на Марица с победа в най-комерсиалния турнир? В мача с Щутгарт загатнахте, че можете, но нещо не достигна…

– Истината е, че израстваме с всеки изминал мач и аз лично няма да се учудя дори да вземем 2 победи за финал в потока ни. Все още подобряваме играта си и детайлите в нея. Всеки ден работим здраво и във фитнеса и знаем, че има на къде да се развиваме. Със сигурност имаме по-сериозен потенциал от това, което до сега демонстрираме.

– Какво ти е мнението за съотборничките, как те приеха в съблекалнята?

– Отборът е страхотен! Всяка има своя индивидуалност и това е нормално. Лично на мен ми е много забавно с момичетата и комуникацията с тях ме обогаява и като човек. Ние всички се разбираме чудесно и се наслаждаваме на компанията си. С тези момичета никога не е скучно.

– Що за специалист е Иван Петков, в сравнение с другите треньори под чието ръководство си тренирала?

-Всеки треньор, който някога съм имала, винаги е имал различен подход към треньорството. Иван Петков е един от най-ентусиазираните треньори, за когото съм играла. Той е много специфичен в начина, по който изисква нещата и обръща голямо внимание на детайлите. Вярвам, че това е, което го прави толкова успешен както на клубно, така и на международно ниво.

– С кое от момичетата в Марица си най-близка, с коя делите стая при гостуванията? 

– Аз съм най-близка с другите чужденки, Джен и Кати. Возим в една кола заедно и също така обядваме заедно между тренировките. Не делим една стая, тъй като понякога е приятно да останеш насаме.

– В САЩ волейболът е на много високо ниво и се практикува в училища и колежи масово. Това ли е пътят, за да се развива даден спорт качествено и да се произвеждат звезди? 

– Колеж в САЩ е чудесен начин да се развивиеш атлетично, като същевременно получаваш чудесно образование. Има толкова много страхотни програми с невероятни треньори, които изграждат твоите волейболни умения. Понякога чувствам, че имам да наваксвам за професионално ниво, но не бих променила това, че избрах да Флорида за свой университет.

– Разкажи повече за себе си, в кой щат си родена, къде си израснала и в какво семейство. 

– Родена съм в Ню Орлиънс, Луизиана. После се преместихме в Мериленд, когато бях на три години. Имам огромно семейство и сме много близки. Аз съм домошарка, така че е трудно за мен да съм далеч от семейството и приятелите, но ми помага да знам, че имам тяхната любов и подкрепа по пътя. Обичам да спя, да ям шоколад и да играя судоку.

– Как реши да се ориентираш към волейбола? 

– Това е малко нелепа история, защото всъщност първоначално почнах да тренирам баскетбол, който е много популярен в Щатите. Не успях обаче да се внедря за отбора в гимназиата, затова продължих по стъпките на братовчедите си и реших да опитам с волейбол. За радост всичко се разви добре.

– Какви са впечатленията ти от Пловдив, успя ли да разгледаш града? 

– Има какво още да видя, считам, че съм зле запозната с града. Любимото ми място в Пловдив е може би центърът на града. Мисля, че изкуството е много готино и това, че Пловдив е столица на културата през 2019 г. е страхотно. Чух за този факт и за него се говори в отбора. Треньорът ни близък с кмета на Пловдив.

– Имаш ли вече любимо местенце в Пловдив, къде хапваш? 

– Обичам да ходя на няколко места, най-вече в центъра! Това е много хубава зона с добри магазини. Любимото ми място за ядене е Скапто Бургер. Те имат най-страхтните картофи, които някога съм опитвала. Толкова са вкусни!

– Имаш ли приятел и какво мислиш за мъжете в България?

– Да, той ще ме посети тук скоро! Мъжете в България, също като всички останали, са много приятелски настроени.

– Би ли останала в отбора на Марица за по-дълъг период?

– Разбира се! Обжвавам времето си тук. Всичко, което Марица предлага е страхотно , така че аз не съжалявам, че съм тук и ако имах отново шанс за избор – щях да предпочета отново Пловдив и Марица./Plovdiv-press.bg

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!