Начало » 1200 каякари от 69 страни идват в Пловдив! Титюков разтяга локуми за втори гребен канал
кану-каяк Спорт Спорт Важно Спортни страсти

1200 каякари от 69 страни идват в Пловдив! Титюков разтяга локуми за втори гребен канал

Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години стартира в Пловдив от 26 до 29 юли на Гребната база в Пловдив.

1200 състезатели от 69 страни ще премерят сили тази година, българският отбор е представен от 21 лодки или 30 състезатели, които ще участват в 24 дисциплини. Спортистите усилено тренират на водното трасе.

„За поредна година Община Пловдив, Българската федерация по кану-каяк организират състезание от този висок ранг. През септември месец ще се проведе и световно първенство по гребане. Община Пловдив положи много усилия и средства за реновиране на гребния канал за провеждане на подобни състезания“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и пожела добро представяне на българския отбор. „Радостното че, че все повече страни се включват активно в първенствата“, заключи той.

Според изпълнителния директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова текат последни приготовления за старта в четвъртък.

Очакват се утре съдиите да пристигнат на място, като до момента са извършени всички изисквания на световната федерация. „Очакваме едно добро първенство, тъй като пистата в Пловдив е една от бързите, заради по-топлата вода“, сподели Евелина Петрова.

Тя допълни, че тенденцията е домакинства за световни първенства да се дават на градове с по два гребни канала. Причината е, че когато трасето е едно, от трафика на лодките се образуват макар и малки вълни, които оказват влияние на състезанията.

“Всички състезатели от българския отбор са мотивирани да спечелят медали“, заяви старши треньорът Милко Казанов. „Очакванията ми са за представяне по най-добрия начин“, сподели на свой ред младата надежда Ангел Кодинов, който ще участва на 1000 метра, едноместно кану при мъжете до 23 години.

С възможност за добро класиране са двойката каяк при мъжете до 23 години са Веселин Вълчов и Христо Реков.

Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-те старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.

Официалното откриване на шампионата в на 25 юли, сряда от 18.30 часа в зала „Колодрума“.

В същото време зам.-кметът Георги Титюков го удари на празни обещания и разтегна локум. Той обяви гръмко, че след 2 месеца има шанс за се направи първа копка на втори-помощен канал, успорден на сегашния.  „Ако решението на ВАС е в наша полза, бихме могли да направим първа копка на Втория гребен канал през септември. Първата копка може да съвпадне със старта на Световното първенство за мъже и жени по академично гребане. Решението на магистратите се очаква във всеки момент“, изстреля Титюков.

Проверка на Plovdiv-Press в регистъра за обществените поръчки установи, че процедура за избор на изпълнител на втори гребен канал не е обявена. Дори, когато такава бъде стартирана – то минималният срок ще отнеме 2 месеца.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!