Начало » Сухата статистика избра фаворита за триумф на Световното (ГРАФИКА)
Мнения Мондиал 2018 Световен Футбол Спорт Важно Спортни страсти

Сухата статистика избра фаворита за триумф на Световното (ГРАФИКА)

32 страни ще се състезават на Световното първенство по футбол в Русия през следващите четири и половина седмици, но само един отбор ще се върне вкъщи като победител. И въпреки че всеки фен или експерт има мнение кой в крайна сметка ще спечели, голяма част от красотата на играта се крие в присъщата ѝ непредсказуемост.

Футболът – най-малко този, който се играе в Русия в наши дни – е игра, известна с малко голове (просто попитайте американските спортни фенове за привлекателността на нулевото равенство) и следователно едно грешно решение, една поспаднала топка или едно изкривено рамо може да решат резултата на цял сезон или турнир.

Като се противопоставят на непредсказуемостта на играта, анализатори от Goldman Sachs разработиха сложен статистически модел, за да се опитат да прогнозират тима, който ще наследи Германия като световен шампион. Според техния анализ на базата на 53 отделни променливи, включително рейтинги на отбори, рейтинги на играчи, скорошни резултати и неотдавнашно представяне на конкурентите, Бразилия е фаворит да спечели титлата с вероятност от 18,5%. Франция е втора в тази своеобразна класация с вероятност от 11,3%, следван от защитаващата титлата Германия (10,7%).

Както илюстрира следната таблица на Statista, световната общественост не е съгласна със статистическия модел и смята Германия за най-вероятния победител на Мондиала. 23 процента от около 12 000 респонденти в проучване на Ipsos, проведено в 27 държави, дават вот на доверие на тима на Йоахим Льов, а 21% смятат, че Бразилия ще спечели титлата. Англия, отбор, който е известен със своята борбеност на световната сцена, има по-голяма вероятност да спечели титлата според банката, отколкото според хората.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!