Начало » Стефан Стефанов стъпи на величествения гигант К2
България Спорт Спорт Важно

Стефан Стефанов стъпи на величествения гигант К2

Стефан Стефанов е стъпил на втория по височина на планетата и считан за най-труден за изкачване връх – К2 (8611 м). Това е второто българско изкачване на този връх. Първото беше на великия Боян Петров на 31 юли 2014 година.

Стефанов е бил част от голяма група, организирана от Seven Summit Treks. В 19-членната експедиция имало десетима чужденци, трима пакистанци и шестима шерпи. Те стъпили на върха рано сутринта местно време.

Първото за сезона изкачване на К2 беше на Нирмал Пурджа преди 2 дни. Бившият гурка (непалски воин) и четирима шерпи са опънали парапет към върха и са отворили пътя. Пурджа опитва да изкачи 14-те осемхилядника за рекордните седем месеца, като за малко повече от три месеца вече стъпи на десет от тях и се насочва към Броуд Пик.

Преди два месеца адвокат Стефанов изкачи Канчендзьонга (8586 м). За себе си той казва, че не е алпинист и няма амбиции да се представя като такъв, а изкачва върховете с помощта на шерпи и допълнителен кислород. Миналата година той се качи и на покрива на света – Еверест.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!