Начало » Скъпата система VAR ще помага и на родните съдии в Първа лига
БГ Футбол Спорт Спорт Важно

Скъпата система VAR ще помага и на родните съдии в Първа лига

Технологията ВАР (VAR) е на път да влезе в българската Първа лига! Това може да стане от началото на следващия сезон, разкри зам. изпълнителният директор на БФС Павел Колев. Дотогава футболната централа ще почерпи опит и ще се запознае с анализите в първенствата, където видеоповторенията при решаващи спорни ситуации вече се използват. Това са италианската Серия „А“ и полската „Екстракласа“. ВАР се използва успешно на световното първенство в Русия и съдийските грешки вече са сведени до минимум.

„До момента докладите от Полша показват, че решаващите за крайния изход съдийски грешки са намалели от 5 на около процент и половина – коментира Павел Колев. – В БФС ще анализираме резултатите и след това ще се вземе решение. Това може да стане най-рано от следващия сезон, но пътят с технологиите е неизбежен. Условията на стадионите в Първа лига позволяват използването на ВАР.“

Въвеждането на технологията по родните терени няма да е прекалено скъпо. Стартирането на технологията струва около 1 млн. евро и е по джоба на футболния съюз. След това трябва да се плащат консумативи и такси на допълнителните съдии, но сумите няма да са огромни. Преди да бъде взето окончателно решение, от БФС ще се допитат и до мнението на клубовете. По разпоредбите на ФИФА и УЕФА технологията трябва да се използва във всички мачове от шампионата и футболния съюз няма право да избира на кои срещи да има видеоповторения.

За сметка на ВАР технология на голлинията скоро няма да има в българското първенство. Тя сигнализира на главния съдия кога топката е преминала с целия си обем зад чертата и съответно трябва да бъде зачетено попадение. Такава има инсталирана на стадион „Васил Левски“, но не се използва, защото поддръжката и софтуерът за използването й са прекалено скъпи за БФС.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!