Начало » Русия пръснала над 14 милиарда долара за Мондиал 2018
Мондиал 2018 Световен Футбол Спорт Спорт Важно

Русия пръснала над 14 милиарда долара за Мондиал 2018

Разходите на Русия за Световното първенство по футбол удариха абсолютен рекорд – над $14 милиарда, или 883 милиарда рубли – толкова много пари не e изхарчила никоя друга държава. В продължение на няколко години модерни стадиони се появиха на много места в Русия, а транспортната инфраструктура в най-големите градове беше ремонтирана. Въпреки това, икономическият ефект от Мондиала не е очевиден, за да оправаде разходите на шампионата и ще помогне за няколко поредни години на туристически бум, коментира онлайн изданието Lenta.ru.

Съдбата на наследството от Световното – стадиони, трениворъчни комплекси, временни постройки и друга инфраструктура, е разписана в специален документ – Концепция за наследството на шампионата по футбол, подписана от премиера Дмитрий Медведев. Веднага след приключването на мондиала президентът Путин поиска всички обекти да продължат да работят.

„В идеалния вариант за всеки стадион трябва да има отбор, а всеки отбор – да си има стадион“, заяви държавният глава.

Според разписаното в концепцията, през 2019 г. седем стадиона трябва да бъдат предадени на регионалните власти – във Волгоград, Екатеринбург, Калининград, Нижни Новгород, Ростов-на-Дон, Самара и Саранск. Още четири стадиона се намират под контрола на властите – това са „Лужники“, „Санкт Петербург“, „Казан Арена“ и „Фищ“.

За поддръжка на стадионите на всяка област ще се отпускат допълнителни субсидии от бюджета. Така за „най-евтиния“ – „Мордовия Арена“ в Саранск, регионалният бюджет е предвидил 279 милиона рубли (около 4 милиона евро). Федералният бюджет ще помага на регионите в продължение на пет години, като за първата година подкрепата от федералния бюджет ще покрие 90% от разходите, като постепенно ще спада в следващите пет години. В последната година от програмата ще достигне 50%.

За самата Мордовия стадионът е бреме. Бюджетът на републиката за 2018 г. е с дефицит от 2.4 милиарда рубли (около 32.3 милиона евро) – при разходи от 32.89 милиарда (близо 446 милиона евро).

Президентът Путин смята, че всеки стадион трябва да се превърне в „център за развитие на града, на обществения, делови и културен живот“. Освен помощите за региона, са предвидени и данъчни облекчения за компаниите, които управляват стадионите. До 2023 г. ще им бъдат възстановени част от разходите от руския бюджет.

След като приключи програмата за подкрепа на стадионите, от 2024 г. регионите самостоятелно ще следят състоянието им.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!