Начало » Провал за фаворитите в Ф1 в Гран При на Китай
Спорт Спорт Важно Спортни страсти Формула 1

Провал за фаворитите в Ф1 в Гран При на Китай

Супер сюрпризиращо Дани Рикиардо победи в Гран При на Китай във Формула 1 след отлично каране и стратегия, за да донесе победа на Ред Бул. В изпълнената с емоции надпревара Валтери Ботас с Мерцедес удържа второто място, а Кими Райконен с Ферари зае третата позиция, докато Люис Хамилтън остана пети.

Макс Верстапен завърши 4-и, след като удари лидера в шампионата Себастиан Фетел и го прати на седмо място, а след това германецът приключи 8-и. Холандецът бе наказан и в крайна сметка взе пето място.

Спечелените 6 точки от Себ го оставиха на върха с 54, докато Люис Хамилтън е с 45. Валтери Ботас има 39, а Дани Рикиардо вече е с 37.

На старта Фетел ударжа Кими, но Ботас се измъкна на второ място. Хамилтън не тръгна добре и бе изпреварен от Макс Верстапен, който малко след това се справи и с Кими Райконен, за да излезе на трето място.

В следващите обиколки Себ успя да дръпне на около 2,5 секунди пред Валтери, докато зад тях Верстапен държеше на секунда и половина зад себе си Кими, който пък бе с около 1,3-1,5 секунди пред Хамилтън. Разликите обаче се запазваха.

Много добро темпо поддържаха пилотите на Ред Бул с най-меките гуми. В 12-13 обиколка започнаха смените на гуми, но в челото пилотите оставаха на пистата. Фетел успя да дръпне с 3,5 секунди пред Ботас, а и зад тях разликите станаха малко по-големи, като единствено Кими стоеше на 1,5 секунди пред Люис.

В 18-ия тур Верстапен и Рикиардо в една обиколка смениха гумите си, като от най-меките сложиха най-твърдите от разрешените с идея да не спират повече. Последва спиране и за Хамилтън, който също сложи най-твърдите гуми. В следващия тур същото направи и Ботас със същата стратегия.

В 21-ата обиколка и Фетел спря за смяна, която мина чисто, но Себ се върна зад Ботас, което бе разочароващо за Скудерията. Кими остана на пистата по-дълго, което бе странно, тъй като губеше време. Той бе настиган от Ботас, докато зад него Фетел се приближаваше.

В 27-ата обиколка Ботас изпревари Кими, който обаче свърши своята работа и помогна на Фетел да се залепи зад пилота на Мерцедес, след като пропусна съотборника си от Ферари. Германецът натисна Валтери, а Райконен най-после смени гумите си, но се върна едва на 6-о място, зад Даниел Рикиардо.

Ботас успя да дръпне малко пред Фетел, но задните му гуми изглеждаха сериозно износени. В 31-ата обиколка пък пилотите на Торо Росо се удариха след една необмислена атака на Гасли срещу Хартли, но успяха да продължат.

Заради този инцидент обаче и разпръснатите елементи на асфалта, на пистата излезе кола за сигурност, която стопи разликите, а в Ред Бул веднага смените гумите си със средно твърдите. Това изведе Хамилтън трети, след като водачите решиха да не сменят гуми.

Битката бе подновена в края на 35-ата обиколка, като Ботас успя да се откъсне пред Фетел, но зад тях Хамилтън, Верстапен, Райконен и Рикиардо бяха много близо един до друг. В 37-ата обиколка Рикардо изпревари Кими и зае петото място.

Макс започна атаки срещу Хамилтън, опита да го изпревари от външната страна, но Люис не отстъпи, а Верстапен излезе извън пистата, явно за да избегне контакт, като бе изпреварен от съотборника си Дани Рикиардо, който след това натисна световния шампион.

Австралиецът атакува успешно на финала на най-дългата права, с по-новите гуми и излезе трети след отлична маневра. Биковете вървяха отлично и Дани подгони Фетел, а Макс отново се залепи зад Люис.

Рикиардо отнесе и Себ в 42-ата обиколка, за да погледне към победата, а Верстапен този път се справи чисто с Хамилтън, след което опита необмислена атака срещу Фетел, удари го и двамата се завъртяха губейки позиции, като германецът се смъкна до 7-ото място. Райконен излезе трети, успявайки да изпревари Хамилтън.

В 45-ата обиколка очевидно по-бързия Рикиардо, изпревари и Ботас, за да поведе в класирането и повече да не погледне назад. Логично обаче Макс беше наказан с 10 секунди заради удара срещу Фетел.

Логично той мина пред Хамилтън в 48-ата обиколка, докато Кими Райконен  започна да настига втория Ботас и в последните обиколки го притисна сериозно, докато близо до него бе Макс, пише gol.bg.

В предпоследната обиколка Фернандо Алонсо донесе радост на Макларън, като изпревари Фетел и зае седмото място, а Ботас успя да удържи втората позиция пред Кими и Макс.

След Хамилтън на шесто място остана Нико Хюлкенберг с Рено, а зад него приключиха Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел, Карлос Сайнц и Кевин Магнусен.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!