Начало » Общината купува 12 декара и почва строежа на втория гребен канал
Важно Спорт Спорт Важно

Общината купува 12 декара и почва строежа на втория гребен канал

Стефан ЧОБАНОВ, plovdiv-press.bg

Кметът на Пловдив Иван Тотев даде пресконференция днес и обяви, че общината почва строежа на успореден гребен канал, какъвто спортните деятели под тепетата бленуват от дълго време. Градоначалникът разкри, че вече няма пречки проектът да бъде стартиран реално. Досега премеждията се явяваха най-вече под формата на дела, заведени от еко организации.

„Съдебните дела са в миналото, минаха на всички инстанции и паднаха. Това ни развърза ръцете, за да можем спокойно да закупим земя, после да издадем необходимите актове и да се премине към строителството на спомагателния гребен канал. На 17 септември в Общинския съвет ще се гласува предложението ми и после пристъпваме към действия“, обясни Тотев. И даде подробности:

„12 са декарите, които ще откупим северно от сегашня канал. Сумата за тях е 1 350 000 лева. Изключително евтино ще излезе на общината, благодарение на собствениците на имотите, които през годините демонстрираха страхотна социална ангажираност. Като пример мога да ви дам това, че многократно частни инвеститори са давали завишени оферти за тези атрактивни места, но в крайна сметка земята там остава за продан към общината и собствениците не са се изкушили да нарушат думата си към нас“.

Кметът разясни и как ще става плащането: „Разбрали сме се то да се осъществи в рамките на 2 бюджетни години, за да не тежи накуп. В края на тази година ще заплатим 850 000 лева, а през март догодина останалите средства. Убеден съм, че следващият кмет и екипът му на драго сърце ще изпълнят докрай този проект за втория гребен канал. Дори това да не се случи обаче земята е нужна на общината, за да е сигурно, че там няма да изникнат частни сгради и неща, които ще са явза край основния гребен канал“.

Зам.-кметът по спорта – Георги Титюков, пък каза, че изграждане на успореден гребен канал би се отразило много добре икономически на Пловдив. „Това е така, защото ще можем да кандидатстваме за по-големи спортни събития в календара на академичното гребане и кану-каяка. Това автоматично ще носи пари на хотели, на ресторантьори, на лица, даващи частни квартири и прочее. Не е случайно, че общината всяка година се старае да подобрява инфраструктурата на Гребната. Например сега предстои да закупим 2 нови понтона за 60 000 лева“.

Груба сметка показва, че миналата година по време на голямото събитие на Гребната – световното за юноши и девойки, са били похарчени 24 милиона лева от гостите на Пловдив покрай състезанието. Това разкриха още общинарите.

Добрата вест е, че миналата седмица в австрийския град Линц Пловдив е бил определен за домакин на 2 грандиозни събития в идните години. Иде реч за планетарния шампионат за юноши и девойки през 2021 г., както и на световнотото за младежи до 23 г. през 2023 година. Лошата новина е, че градът ни няма да е арена на кръг от световната купа. Сами обаче сме се отказали от таква опция, защото ни е бил  предложен откриващият старт, който доказано носи огромна финансова тежест, без да гарантира нужната възвръщаемост.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!