Начало » Мултимилиарден бизнес: Защо финансовите акули обичат футбола
Световен Футбол Спорт Спорт Важно

Мултимилиарден бизнес: Защо финансовите акули обичат футбола

Процъфтяващият бизнес за милиарди долари с професионалния футбол пробуди алчните за добри печалби финансови инвеститори. Особено големи амбиции демонстрира напоследък китайската група Fosun.

Обявеното в началото на 2016 г. нейно сътрудничество с най-могъщия европейски футболен агент Жорже Мендеш (на снимката) няма само една, официално обявена цел – насърчаване на възхода на футбола в Народната република и на спортните кариери. Партньорите възнамеряват преди всичко да създадат една бизнес империя, с която да могат да спечелят голям дял от все по-високите трансфери.

По принцип, от гледна точка на експерти от индустрията, влизането на ловците на добри сделки във футболните клубове не е особено привлекателно. Много клубове се борят с финансови загуби. Освен това правата на участие понякога са много ограничени. Това се отнася особено за германските клубове. За разлика от това обаче, за много по-печеливш бизнес се счита този с трансферите на играчите.

Това е и подходът на оценения на повече от 10 млрд. долара конгломерат Fosun, който включва в своя международен портфейл много различни холдинги – от френската туристическа компания Club Med, през много ценни недвижими имоти в Ню Йорк до базираната във Франкфурт банка Hauck & Aufhäuser. Трансферът на играчи е „най-доходоносният бизнес във футболната индустрия“, пояснява мениджър от Fosun в имейл от 2016 година.

Едва ли някой е по-добре запознат в тази област от Мендеш. След кариерата си на топ професионалист португалецът бързо се издигна до звезда в посредническата индустрия. В началото на века той подписва сделки за представляването им с треньора Жозе Моуриньо и нападателя Кристиано Роналдо – двама негови сънародници, които междувременно са част от световния елит.

Fosun се свързва с Мендеш през октомври 2014 г. и предлага сътрудничество. „Потенциалът е огромен – по мое мнение“, коментира предложенията на китайците племенникът на Мендеш и негов бизнес партньорът Луис Кореа е мейл до чичо си. Преди около три години Мендеш  и съоснователят на Fosun Гуо Гуанчан представиха своето партньорство пред множество футболни знаменитости в луксозен хотел в Шанхай.

Заедно с партньорите си Гуо придоби за 42 млн. евро 15% от холдинговата компания Start SGPS, към която принадлежи агенцията Gestifute. Така целият ходинг бе оценен на почти 280 милиона евро. През 2015 г. SGPS генерира нетна печалба от 25,1 милиона евро, както показват различни писма. Само десет европейски футболни клуба постигат по-високи печалби по данни на УЕФА.

Fosun е ентусиазирана от бизнес модела на Gestifute. „Бизнесът на Мендеш превъзхожда този на обикновените посредници“, се казва във вътрешнофирмено представяне на компанията от септември 2015 г. „Той контролира косвено много клубове в големите европейски първенства, защото клубовете и играчите са силно зависими от бизнес възможностите му“.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!