Начало » Лудогорец няма да миряса, докато не вземе 10 титли поред
БГ Футбол коментар Спорт

Лудогорец няма да миряса, докато не вземе 10 титли поред

На Лудогорец вече не можеш да им кажеш, че им липсват първите 7 години. Точно толкова на брой станаха поредните им шампионски титли. А числото съвпада с броя на сезоните им в „А“ група. Което е прецедент в световната футболна история.

Медалът и този път има две страни. Видимата и невидимата част на успеха при клубът от Разград пак вървят ръка за ръка. Както впрочем се случват нещата при всеки шампион на България по футбол. Ако някой ви каже, че е станал първенец без подизпълнители и без интервенции от страна на съдийската гилдия, значи просто се шегува с вас. При Лудогорец обаче така нареченият втори, или тих фронт, е прекалено очевиден, натрапчив и задушаващ неподизпълнителите. Или тези, които се опитват някак си да бъдат конкуренция за първото място.

И този път е същото. Отборът от Разград има най-добра структура като клуб, най-добра организация без кавички, най-добър щаб, прави най-много инвестиции в база, инфраструктура и школа. Машината е завъртяна и смазана до степен такава, че трябва да се случи голямо чудо, за да настъпи срив в Лудогорец. Там не се мисли мач за мач. Финансово и организационно няма как да се случи спънка. В Разград отдавна са си направили сметка, че могат да си позволят заплати от над 50 хиляди евро, а такива нива са немислими за останалите български клубове. Кешеру бил такъв, бил онакъв, цъкат езици от София. Е, и те могат да намерят нападатели за 1 милион евро и заплата от 60 хиляди евро и нагоре. Могат да го посочат, дори да го заговорят, но дотам! А Лудогорец е от там нататък, може да преговаря и да извади парите.

Не се вижда как в скоро време седемкратните шампиони могат да свалят нивото. Нито обстоятелствата ги притискат, нито времето. А не е трудно да се прогнозира, че докато не се задмине ЦСКА по брой поредни титли – 9, мирясване няма да има. Според различните статистически данни това сега е най-силният Лудогорец. Което, разбира се, не е категорична оценка. А всъщност най-интересно е кога точно „зелените“ от Разград играят с пълния си потенциал.

Колкото и да не им се иска на шефовете, в някои мачове футболистите просто не са мотивирани, както би трябвало да е при скъпоплатени професионалисти. Когато нападател, който получава над 60 хиляди евро на месец, има срещу себе си защитник със заплата 3 хиляди лева, няма как да е отдаден на сто процента. А същото се отнася и за останалите от Лудогорец. Те просто тренират при други условия, поставени са в други финансови измерения и им се осигурява всякакъв комфорт. Дори от време на време се чудим дали правилата, които са приети в цял свят, важат за Лудогорец?!

 

Спортното щастие също бе на страната на силния. Онези 6-7 заключителни минути на мача с ЦСКА като че ли сложиха катинара на последните неизвестни нюанси. Може би това бе пределът на възможностите на най-реалния съперник за първото място. И точно тези минути показаха, че винаги е добре, когато имаш на пейката опитен и способен треньор. Херо, въпреки някои колебания, не даде много шансове на съперниците си. И когато се опитваха да го надиграват, и когато пробваха да го надхитрят, той почти винаги имаше готово противодействие. И то при положение че, общо взето, не добави никаква подправка към ястието, което вече бе изпитано. Да, имаше промени в някои елементи, и дори в схемата, но като цяло Лудогорец показваше смазващ стил, когато включеше на максимални обороти. Все пак това са футболисти с висок футболен интелект, отлично тренирани са, кондицията им е на европейско ниво и въпреки че не са селектирани от Херо, са лесни за „обработка“.

Въпросът сега е как точно ще се случи надграждането в Лудогорец и с кой треньор. Ако Херо си тръгне по някаква причина, дали това ще се отрази на стила на отбора и дали в Разград имат отговор и на този въпрос.

Желю Станков, Тема: Спорт

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!