Начало » Легендата на баскета Петко Маринов за треньорите: Стигнахме дъното
Баскетбол

Легендата на баскета Петко Маринов за треньорите: Стигнахме дъното

Тази седмица бе обявено решението на арбитражната комисия към БФБ за невалидност на избора на председател и членове на треньорската комисия. В тази комисия е и Петко Маринов – едно от най-големите имена в българския баскетбол, който изрази своето отношение към събитията. Специалистът с безброй успехи като треньор и играч коментира отношенията между треньорите и сподели своята гледна точка за това как трябва да работи треньорската комисия. Ето думите му:

„Първо, правим лошо впечатление пред обществеността със събитията, които се случват. Треньорската работа трябва да се върши на паркета, а не да се следят процедурни хватки и т.н. Второ, нека видим постиженията на треньорите от предишния състав на треньорската комисия и в този на Иван Чолаков. В края на краищата трябва да има някакво уважение към хора, които са се доказали – и Иван Чолаков, и Славко Димитров, и Георги Божков, и Росен Барчовски и Петко Делев. Да сравняваме ли техните постижения с тези на предишните, някои от които никога не са били треньори на мъжки или женски отбор. Ставаме свидетели на процедурни хватки и не е необходимо да се занимаваме с тези неща.

Ние стигнахме дъното. Борим се за задни места в дивизия В на европейските първенства за подрастващи. Това, което искам да кажа, е – хайде малко повече скромност. Аз не съм си позволявал и не съм имал самочувствието да казвам кой работи и как и кой – не. Аз няма да бъда в никаква треньорска комисия. Нека да бъдем малко по-скромни и да работим повече. Непрекъснатите вражди са характерни за малки хора, а как с малки хора ще направим големи дела?

Преди време треньорската комисия се наричаше треньорски съвет и аз като млад треньор се отчитах пред забележете какви имена – Димитър Митев, Георги Чомаков, Славчо Бояджиев, Тони Божанков. Когато говорех с тях те бяха седнали, а аз стоях прав, защото тези хора бяха доказани и като треньори, и като хора. В предишната треньорска комисия има хора, които не са били старши треньори на отбори. Моите уважения към Любо Минчев, но трябва да има някои граници, които трябва да се спазват. Пак казвам – треньорската работа е в залата на паркета, а ние се занимаваме с процедурни хватки.

Според мен треньорската комисия трябва да има страхотен контрол над треньорите в България. Самият факт, че стигнехме до дъното показва, че трябва да има някакъв контрол и изисквания. В тази треньорска комисия, изключвам себе си, защото така или иначе щях да си подам оставката, защото имам достатъчно работа с младите хора с работа. Ако мога да помогна, разбира се, винаги ще бъда насреща. Но от останалите – Чолаков, Барчовски, Божков, Димитров, може да се научи нещо. Най-важната функция на комисията е контрол над работата, както и повече скромност.

Призовавам за обединение, защото отношенията, на които ставаме свидетели напоследък, просто ме разочароват. Да, винаги между колеги е имало напрежение, но никога на показ не са излизали такива неща. Нека започнем да работим, защото напоследък май само си изказваме мнението, но нищо повече. Искам да завърша с това, че всички треньори сме големи длъжници на българския баскетбол.“

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!