Начало » Епично! Андерсън на финал на Уимбълдън след маратон и 26:24 гейма в 5-ия сет
Спорт Спорт Важно тенис

Епично! Андерсън на финал на Уимбълдън след маратон и 26:24 гейма в 5-ия сет

Кевин Андерсън триумфира в епичния 1/2-финален маратон на Уимбълдън срещу Джон Иснър, продължил почти 7 часа, надигравайки американеца със 7-6(6) 6-7(5) 6-7(9) 6-4 26-24. Победителят за първи път ще спори за титлата на „свещената трева“. Андерсън завърши мача с 49 аса на сметката си, а съперникът му – с 53. Иснър победи и рекорда на Горан Иванишевич за най-много директни точки в едно издание на надпреварата.

Световният №8 се препъна още във втори си сервис гейм, но не позволи колебанието му да даде безценен брейк на Иснър и отрази три точки за пробив, преди да излезе отново напред в резултата – 2-1.

В десетия гейм американецът сервираше за оставане в сета и изостана 30-40, но началният му удар отново започна да функционира – 5-5. Дойде ред и на тайбрек, в който до 4-4 точки двамата размениха по един мини-пробив, а при 7-6 Кевин взе нова точка от посрещане – 7-6(6).

Видно бе, че южноафриканецът има много по-комплексна игра. И когато сервисът му биваше върнат, добре захождаше на форхенда си и завършваше. Срещу себе си обаче имаше почти безгрешен съперник, така че отново трябваше дългият гейм да решава всичко. В него, Иснър направи мини-брейк за 2-0 точки, а после вкара агресивен ретур, с който си спечели време да излезе на мрежата и да поведе 3-0. Андерсън върна единия мини-брейк, но не се отчете с нищо повече – 6-7(5).

Джон Иснър инкасира първия си пробив в турнира, след като в осмия гейм на третия сет не успя да заличи пасив от 15-40. Така при 5-3 Андерсън сервираше за частта, но се поддаде на напрежението и допусна изненадващ моментален рибрейк – 5-4.

Отново се стигна до тайбрек, в който нивото и на двамата значително падна, но по-малко грешки направи американецът – 7-6(9).

До 3-3 в четвъртата част двамата си размениха по пробив, което ги извади от обичайния ритъм. По-бързо се мобилизира Андерсън, който проби отново за 5-4, а после нямаше проблеми със затварянето на частта – 6-4.

isner

Петият сет вече се развиваше напълно логично – и двамата се концентрираха върху началния си удар, а от посрещане не се опитваха да създават ситуация, а се надяваха на такава, за да бъдат по-агресивни. Разбира се, вече се понатрупа и умора и реакциите им при ретур се забавиха, което допълнително улесни сервирането.

При 7-7 Иснър сервираше и изчезна първото му подаване. При 30-30 тръгна към мрежата, но не успя да отиграе воле в краката си. Световният №10 отрази скрития мачбол с ас, а после стовари още два мощни сервиса за 8-7 гейма.

Джон взе подаването си за 10-9, след като навакса от 0-30, а вече на сметката си имаше 44 аса. Американският тенисист обаче изглеждаше много по-уморен от опонента си. Така в 21-ия гейм Иснър изостана 30-40 и му се наложи да влезе в разиграване, но с апроуч удар в краката не му се наложи да отиграва на мрежата – дюс, а след това взе сервис гейма си – 11-10.

При 17-17 гейма Иснър измъкна подаването си от 15-40, а до 19-19 никой от двамата не трябваше да спасява брейкбол. Междувременно, Джон подобри рекорда на Горан Иванишевич за най-много асове в едно издание на Уимбълдън, записвайки директна точка №213.

В крайна сметка брейкът стана факт. Андерсън проби за 25-24 и сервираше за победата, поведе 40-15 и сложи точка на маратона – 26-24.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!