Начало » Държавата подпомогнала Григор Димитров със седемцифрена сума
Спорт Спорт Важно Тенис тенис

Държавата подпомогнала Григор Димитров със седемцифрена сума

Спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев коментира последните медийни изяви на родна ракета №1 – Григор Димитров. Той определи турнира в София като „частен“. Пред „Дарик“ Коев заяви, че усилията Гришо да бъде убеден да участва струват скъпо и допълни, че родната централа е инвестирала седемцифрена сума в български лева за развитието на Григор.

„Искам да кажа нещо важно за начало – за четвърта година ще го има този турнир Григор е играл веднъж и много от нашите клубове ми казаха: „Вижте не знам как ще го направите, обяснете му на Григор да дойде да играе тук“. След като Григор спечели турнира, при нас за един ден толкова деца се записаха, колкото никога преди това. Тоест най-силната притегателна сила е когато местната звезда печели турнир в своята страна. Дали има шанс да играе у нас сега, вие го чухте.

Не мога да говоря от името на Григор. Не разбирам какво вложи в израза „частен турнир“.

Няма нищо тайно и скрито. Турнирът се случва със съдействието на Министерството на спорта, но има генерален спонсор и за да се проведе такъв турнир има сериозен бюджет. Това е най-голямото спортно събитие за 2017-а на Балканите. Отношенията на Григор с федерацията са официални и служебни.

Хагърти може да го каже, че това е нормално. Ние често казваме, че само в България е така. Но всички големи играчи във всички страни имам деликатни отношения с местните федерации. Дел Потро миналата година не игра в Буенос Айрес, призна, че има нещо с федерацията. Мъри каза, че английската федерация не прави нищо. Големите играчи са ценни за спорта. Пожелавам на Григор да направи за спорта толкова като организатор, колкото като спортист“.

Във връзка със слуховете, че семейството на Димитров е искало да администрира турнира в София, Коев каза:

„Официално такива неща няма пуснати никъде по медиите. Аз също съм ги чувал през други хора. Не мога да потвърдя, никой от семейството му или екипа му не мие казал, че имат такова желание. Но има логика да е имало такива искания. Ние не сме страна. Турнирите са от веригата на АТП. Те се организират от там. Те решават кога да има нов турнир и кога да няма. Така че БФТенис е била част от екипа, взел такъв турнир заедно с турската компания, която сега е заменена от дубайска компания. Официално тогава не е имало желание от страна на близките на Григор Димитров за турнира.

Много искам да се намери отговор на въпросите, които сега витаят. Нашата комуникация в последните години е за купа „Дейвис“. Той винаги е получавал писмена покана. В тези покани е имало заложени точки, освен финансовите средства, е имало точка да е посланик на детската ни програма. Много често в последните години тези точки са отпадали. Неговият екип е държал той да бъде само за събитията.

Ще ви разкажа една случка. България има мач с Гърция, националният ни тим тренира в Борисовата градина, той държи да е на корта „Малееви“. Ние осигуряваме топки за подготовката му. И така докато отборът се готви в Националния тесни център, той бе в „Малееви“. Той има индивидуална програма и когато е част от отбор.

Рано или късно ще излязат съответните числа, това обаче няма да е сега. Искам да кажа, че средствата, получени от Григор Димитров, са с седемцифрена сума в български лева. Толкова пари е дала БФТенис за изграждането на Григор Димитров. Без аналог тази помощ и той е заслужил. Той е специален талант. Положени са сериозни усилия. Имало е ставане в 6:30, имало е тренировки на студ. Никой не казва, че те са подсигурили на сто процента подготовката му. Другото 2008 година България има 6 „Фючърса“ за мъже, по същото време Григор играе в Европа, на „Фючърси“, но не и у нас. След това играе в „Чалънджи“, играе с жълта карта, тези турнири се направиха за да бъде подпомогнат Григор Димитров да играе на родна сцена пред родна публика. Това е движещата сила да ги има тези турнири.

Няма по-силна притегателна сила към младите хора да играят тенис, от това Григор да печели турнири у нас. За мен всяко усилие си струва да бъде помолен да дойде, но не знам колко големи трябва да са тези усилия. Убеден съм, че чува молбите на хората. В България обичаме да поляризиране. Не вярвам, че не чува, но той най-добре си знае какво му е. Трябва да отбележим две неща в края – 2017-а бе най-силната в кариерата на Григор и тя започна от София, тя започна с тази енергия. Тази енергия го носеше дълго време. Тя му помагаше“, каза Коев.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!