Начало » Григор мина през ада, но се справи с корав тунизиец
Спорт Спорт Важно тенис

Григор мина през ада, но се справи с корав тунизиец

Григор Димитров оцеля в жесток трилър на клея в Барселона. Родна ракета №1 би Малек Жазири с 2:1 сета – 75:3:6 и 7:6. Хасковлията спаси 2 мачбола и в крайна сметка триумфира в изтощителния мач.

Вторият поставен в схемата българин се наложи със 7-5 3-6 7-6(8), въпреки че изоставаше с пробив при 4-1 в третата част, трябваше да два мачбола в заключителните моменти и не бе убедителен в представянето си. Световният номер 5 пропиля 10 брейкбола и три мачбола по пътя си към победата.

При 30-30 в петия гейм на първия сет Джазири направи поредната къса топка, с която Григор не успя да се справи и стигна до брейкбол. Макар тунизиецът да се представи добре в защита в следващото разиграване, Димитров успя да завърши със смач. След лошо позициониране спрямо топката последва нова непредизвикана грешка на българина и нова възможност за опонента му. Двойна грешка донесе първия пробив в мача.

При 4-3 и 30-15 за Джазири, тунизиецът опита поредната къса, но този път световният номер 5 показа невероятно движение по корта и успя да завърши с удар. Защити се добре и в следващата точка, за да си осигури брейкбол. Джазири изпрати топката в аут, но главният съдия отсъди, че тя се е приземила в корта и поиска преиграване на точката. Григор бе на път да се откаже, но прецени все пак да продължи. Този път противникът му записа уинър и стигна до дюс, но малко по-късно родният състезател си изработи нова възможност, подпомогнат от мрежата. Топка в мрежата доведе до равенство в геймовете.

Вторият поставен в схемата на турнира се мотивира допълнително след грешката на съдията на стола, затвърди на 0 и стигна до дюс на чужд начален удар с великолепен форхенд уинър. Опонентът му поведе, но пропиля аванса си с лошо отиграване на мрежата, след което допусна нова непредизвикана и даде сетбол на Димитров. Джазири се спаси с добре проведено разиграване, а впоследствие пак излезе напред с поредната си брилянтна къса топка. Завърши  следващата точка с воле и остана в сета.

Три поредни непредизвикани грешки дадоха три поредни шанса на българина да затвори сета. Джазири спаси първата с добра защита, при втората удар на Григор се размина на милиметри с корта, а хубав сервис доведе до дюс. Димитров отново поведе с прекрасен дълбок форхенд и този път не пропусна да се възползва – 7-5.

Първата ни ракета поведе с 30-0 в откриващото си подаване във втората част, но се стигна до равенство, а двойна грешка даде брейкбол на Джазири. Световният номер 88 го материализира с уинър.

При 1-2 главният съдия отново бе в центъра на събитията и отново имаше недоволни, но този път отсъждането бе в полза на Димитров – 30-0. Джазири взе следващата точка, но противникът му стигна до две възможности за пробив. Тунизиецът показа характер и спаси и двете, но веднага след това бе изправен пред трета. Отново се справи, измъквайки се за осми път в мача, след което спаси подаването си.

Двамата се представиха по-убедително в следващите си сервис геймове, докато при 5-3 Григор не направи двойна грешка, с която подари три сетбола на съперника си. Джазири се придвижи чудесно по корта и завърши – 5-7 6-3.

Българинът се добра до брейкбол още в първия гейм на решаващата част, но отново не успя да се възползва. Последва интензивно разиграване, в края на което противникът му не издържа, но непредизвикана грешка от форхенд опропасти и този шанс.

При 2-1 и 15-15 две поредни непредизвикани грешки при 15-15 откриха две възможности пред тунизиеца, който материализира втората. В седмия гейм на частта Григор все пак намери отговор и си издейства две възможности за заличаване на пробива пасив, благодарение на перфектна постепенна атака. Реализира още първата и намали на 3-4.

Размениха си по безпроблемно подаване, след което Джазири поиска медицинска почивка точно преди Димитров да сервира за оставане в мача. Това изглежда разконцентрира българина, който започна с двойна грешка, а впоследствие изостана с 0-30. Григор успя да си възвърне фокуса и обърна резултата – 5-5.

Първата ни ракета срещна проблеми и следващия път, когато изпълняваше начален удар и отново загуби първите две точки, но успя да изравни, преди все пак Джазири да си издейства мачбол с уинър по правата. Удар в мрежата доведе до дюс и остави Димитров в двубоя. Мрежата отново бе на страната на българина и направи негов сечен удар неспасяем, за да се стигне до тайбрек.

Първият минипробив дойде при 4-4, когато Малек Джазири отново не успя да изпрати топката в полето на противника си и така Григор получи шанс да сервира за победата. Последва дълго разиграване, което бе спечелено от първата ни ракета и това доведе до пръв мачбол на сметка на българина. Джазири изстреля мощен форхенд и се спаси, но пред Димитров имаше още една възможност. Непредизвикана грешка върна равенството – 6-6.

Дойде ред на тунизиеца да не бъде прецизен и световният номер 5 отново получи шанс да сервира за победата. Изработи си чиста позиция за завършващ удар, но изпрати топката в аут и сблъсъкът продължи. Джазири спечели и следващото подаване на родният тенисист, което му осигури втори мачбол в мача. Малек също стигна до удобна позиция, но и той допусна неочаквана грешка – 8-8.

Григор отново проби с елегантно воле, след което най-после стигна до успеха след нова грешка на опонента си – 7-5 3-6 7-6(8).

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!