Начало » Вики Томова взе 5 гейма от Серина, приказката на Уимбълдън приключи
Спорт Спорт Важно тенис

Вики Томова взе 5 гейма от Серина, приказката на Уимбълдън приключи

Приказката на Уимбълдън за първата ни ракета Виктория Томова приключи след загуба с 1-6 4-6 от Серина Уилямс. Българката даде всичко от себе си и показа някои прекрасни отигравания, които дори ѝ донесоха аплодисменти от съперничката ѝ, но силите ѝ стигнаха само за пет гейма. Трябва да се отбележи обаче,  че Томова не отстъпи на легендарната тенисистка по уинъри, оттегляйки се достойно от надпреварата.

Още в първото си подаване 135-ата в света изостана с 30-40, но успя да се спаси и го затвори при първа възможност. При 1-2 Виктория изостана с 15-30, но изравни с великолепен уинър на линията. Впоследствие обаче допусна двойна грешка, а след това и непредизвикана от разиграване, давайки пробив аванс на Уилямс.

При 30-15 в следващия си сервис гейм българката пробва къса, но не намери корта – едва втората ѝ непредизвикана грешка в мача. В следващото разиграване американката допусна своята десета, преди да стигне до дюс след мощен ретур. Добра игра на мрежата ѝ осигури нов брейкбол, при който се справи с опит за лоб на противничката си и поведе с 5-1.

Първата ни ракета опитваше да бъде агресивна от ретур при всяка добра възможност и реализира уинър от посрещане за 15-30. Записа още една точка след чудесно придвижване по корта, но не успя да се разпише повече в сета – 6-1.

Томова се опитваше да поддържа темпото на 23-кратната носителка на титли от Големия шлем, но разликата във физическата сила на двете бе значителна. Изостана с 15-40, но спаси и двата брейкбола с прецизни форхенди, преди да намери мрежата и да даде нов шанс  на бившата номер 1. Последва великолепен първи сервис и нов дюс. Българката спечели двете следващи точки и поведе в сета – 1-0.

Серина стартира своето подаване с двойна грешка, а при 15-15 изпрати топката в аут, но обърна с мощни начални удари и изравни. В следващия гейм нещата не се получаваха за Виктория и Уилямс проби на 0.

Водещата тенисистка на България не се предаде и отпусна още повече ръката си. Стигна до 30-30 в ответния гейм, изравнявайки броя на уинърите в двубоя – 4-4. Нов плътен бекхенд ѝ издейства първи брейкбол! Две грешки обаче обърнаха развоя и Серина се измъкна с прецизен начален удар.

При 15-30 Томова трябваше да изпълнява втори сервис, но го насочи перфектно, след което се придвижи много добре по корта и завърши с воле. Нов уинър ѝ даде шанс да спечели подаването си, но съперничката ѝ също отговори с печеливш удар. Отново поведе с дълбок втори сервис и в крайна сметка успя да намали разликата в геймовете – 2-3.

Серина се справи в своя гейм на 15 и бързо българката отново бе на начален удар. Отново имаше затруднения, но играеше все по-уверено. Два аса и още един уинър ѝ дадоха аванс от 40-30, но Уилямс спечели следващото оспорвано разиграване и извика триумфално. Стигна се до брейкбол, но чудесен сервис върна равенството. Великолепен уинър по късия диагонал заслужи дори овации от Серина, а впоследствие и подаването бе защитено – 3-4.

Томова се развилня на корта и поведе с 8-6 уинъра в началото на осмия гейм на втората част, но американката отговори с ас, след което се приближи на гейм от победата. Сервирайки за оставане в двубоя, българката обърна от 0-30, но все пак се стигна до дюс. Печеливш ретур донесе мачбол на 23-кратната шампионка от турнир от Големия шлем, но Уилямс не успя да се справи със следващия начален удар. Последва изключително придвижване от Виктория, която стигна до иначе прецизна къса на опонентката си и я върна по късия диагонал, което отново доведе до аплодисменти от Серина. Следващата точка отново бе на сметката на Томова и срещата продължи.

Бившата номер 1 стартира с двойна грешка, а мрежата я спаси от изоставане с 0-30. Стигна се до нови два мачбола за Серина Уилямс, като при първия видяхме най-дългото разиграване в мача, завършило след 14 удара с грешка на 36-годишната състезателка. В крайна сметка американката се поздрави с успеха, след като опит за минаващ удар на Томова не намери корта.

Българката бе изпратена от корта с аплодисменти от централния корт на Уимбълдън.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!