Начало » Босът на УЕФА ни попари за домакинство на Мондиал 2030
БГ Футбол Спорт Спорт Важно

Босът на УЕФА ни попари за домакинство на Мондиал 2030

Босът на УЕФА Александър Чеферин иска Европа да има само една кандидатура за домакинство на Световното по футбол през 2030, информира агенция „Ройтерс“, като цитира словенеца от Дъблин, където заседава изпълкомът на централата след тегленето на жребия за Евро 2020.

Както е известно, четири балкански страни – Гърция, България, Румъния и Сърбия, готвят общ проект за Мондиал 2030. Има обаче още две заявени намерения, отново съвместни. Те бяха анонсирани през 2017 г. – на Великобритания (Англия, Уелс, Шотландия, Ейре и Северна Ирландия) и на Испания, Португалия и Мароко. Остава кандидатурата на Уругвай, Аржентина и Парагвай, която вече е официална, има и лого.

Изявлението на Чеферин може да охлади българския ентусиазъм, подклаждан в последните дни най-вече от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Ясно е, че за да успее дадена кандидатура трябва да има подкрепата на съответната конфедерация.

„Казах го вече много пъти – след всичките тези години е време Европа да вземе Световното, отбелязва Чеферин пред „Ройтерс“. Единственото, за което настоявам, е Европа да има само една кандидатура. Не искам да бъдем разделени заради Световното, а ще се окажем в такава позиция, защото вотът е публичен.“

Запитан от „Ройтерс“ за потенциалната обща британска кандидатура, словенецът отвръща следното: „Може да се окаже мъдра идея. Инфраструктурата на Великобритания е много добра.“

Англия беше домакин на Мондиал ’66 и на Евро ’96. Страната загуби вота за Мондиал 2018 срещу Русия. На Евро 2020 три стадиона на Острова ще домакинстват на финалите – „Уембли“ в Лондон, в Дъблин и „Хемпдън парк“ в Глазгоу.

В информацията на „Ройтерс“ не се споменава за балканската кандидатура за Световното през 2030 г., а останалите са отбелязани.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!