Начало » Бойко Борисов оправя футбола ни с таен телефон и плаши с арести
Спорт Спорт Важно

Бойко Борисов оправя футбола ни с таен телефон и плаши с арести

Министър-председателят Бойко Борисов коментира по-подробно провелата се днес среща между него и футболните босове на родните грандове от Първа лига. По обед премиерът привика в МС Георги Домусчиев (Лудогорец), Гриша Ганчев (ЦСКА) и Васил Божков (Левски). В залата бяха още главният прокурор Сотир Цацаров, замът му и шеф на спецпрокуратурата – Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, както и президентът на БФС – Боби Михайлов.

Пред Спортното шоу на „Дарик радио“ Борисов разкри за създаването на таен телефон, на който елитните ни съдии могат да подават сигнали за всякакви опити да се оказва натиск върху тях.

„Исках да обърна внимание на всичките клубове, без да става голям панаир. Исках да покажа и респект към хората, които си харчат парите за футбол. Не искахме да се месим в дейността на БФС, но да изкажем своите виждания за следното: първо, ако така се развива детско-юношеския футбол, няма да стане, макар сега терените да са много по-добри, отколкото по времето, когато Гибона играеше…

Финал за Суперкупа на Европа могат да ни дадат веднага, но какъв е смисълът два големи отбора да дойдат и да изиграят тук един мач? Има смисъл, когато има изградена система. Децата трябва да се подготвят без такси, повтарям, без такси. Както каза финансовият министър, за децата няма да инвестираме само в татуировки. Говоря за всички деца. Като правителство инвестираме в образование, а спортът и физическата подготовка също е елемент от него. Чувам, че сега се събират такси, плащат се турнири…

Ако БФС седне и направи сметка за Първа, Втора и Трета лига на отборите колко им струва издръжката на отборите до 12, 16 или 18 години, ще се дадат тези пари. А не поотделно. Да направят система и да кажат. Това ще даде резултат след 3-4 години. Разбира се, ще има методисти, които ще започнат да гледат, да следят дали се изразходват целесъобразно бюджетите. Ние искаме да се погрижим за децата, за да не се налага да плащат такси, за да има всяко екипче. Като имаме тази система, да видим дали ще свърши работата. Ако не свършат работа, следващата година няма да им дадем. Сега даваме пари за топки, за лагери. Това са нашите дечица. Без татуировките всичко друго ще го осигурим.

Второ, ще имаме доста мероприятия по контрол на съдийските бригади. Дали сме им таен телефон и ако някой иска да ги плаши, тормози, подкупва, може да попадне в подобни мероприятия. Тогава няма защо да се сърди. Аз първо предупреждавам, защото имам уважение. Най-важното в спорта е феърплея, а ние ще си проведем нашите мероприятия.

Не е редно да ходя по мачове. Всички знаят, че съм от Левски, макар че най-много съм помогнал на други клубове, като ЦСКА например. Запалянковците, като видят, че отборът не играе, първият, който ще напсуват, е премиерът.

Целта е да направим силен национален отбор, както и база по-добра. Това може да се постигне, когато хората тръгнат масово на мачове, когато не ги е страх от агитките. За МВР е най-лесно да ги респектира, но просто исках да сложа рамка, че ако има подобна осъзната рамка с подобни процеси. Предложих на Боби Михайлов да сложи имената на съдиите в една купичка и да теглят преди големите мачове. Това обаче не било прието в Европа. Винаги има начин да се направи така, че да няма съмнения относно реферите“, каза премиерът.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!