Начало » Бизнес с непълнолетни: ФИФА подпука Сити, Челси и още 3 клуба
Световен Футбол Спорт Спорт Важно

Бизнес с непълнолетни: ФИФА подпука Сити, Челси и още 3 клуба

Пет клуба от Висшата лига са обект на разследване от ФИФА заради нередности при привличането на непълнолетни футболисти от чужбина. Ако бъдат признати за виновни, отборите са заплашени от двугодишна забрана за привличането на нови играчи и глоба от 500 хиляди швейцарски франка, съобщава Mediapart, цитиран от „Ройтерс“.

Френският разследващ сайт беше част от медиите, които публикуваха документи от новите разкрития на Football Leaks. Сред разследваните е Челси, като имената на другите четири отбора не се споменават. Лондончани съобщиха, че оказват „пълно съдействие на ФИФА и предоставят изчерпателни доказателства по случая“.

Челси е обект на проверка за подобни нарушения за трети път в последните девет години. Сините получиха забрана за трансфери за два прозореца през 2009 г. заради привличането на 16-годишния Гаел Какута от френския Ланс през 2007 г. Лондончани спечелиха последвалото обжалване и наказанието отпадна. Те бяха разследвани и за трансфера на Бертран Траоре през 2013 година, припомня „Дневник“.

ФИФА проверява английските клубове от края на миналата година, но организацията все още не е взела решение. Според Би Би Си шампионът Манчестър Сити е сред отборите, които са обект на разследване. „Гражданите“ са в центъра на скандала около документите от Football Leaks заради твърдения, че заедно с ПСЖ са заобикаляли финансовия феърплей с помощта на ФИФА.

Правилата на ФИФА забраняват привличането на непълнолетни играчи, освен ако родителите им са емигрирали по причини, които нямат общо с футбола, или отборът и въпросният играч се намират на 50 километра максимално отстояние от границите на държавата, от която идва състезателят.

Изключение правят трансферите на футболисти в Европейския съюз и Европейската икономическа зона, при които минималната възраст е 16 години. В тези случаи клубът трябва да осигури висок стандарт на живот на играча.

Сред наказаните заради нередности при подписването на договори с млади играчи от чужди държави бяха мадридските Реал и Атлетико. Двата клуба получиха забрана за трансфери в два прозореца до 1 януари 2018 г., като по-късно наказанието на белите беше намалено.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!