Начало » Балтанов пред Plovdiv-press: Мечтая за мач на Колежа, Ботев се цели в Европа
Ботев Интервю Мнения Спорт Спорт Важно

Балтанов пред Plovdiv-press: Мечтая за мач на Колежа, Ботев се цели в Европа

Стефан Стефанов

През годините Ботев е имал спадове и възходи, но винаги е притежавал в състава си магнетични футболисти. Такива, които те грабват, било то с техника, борбеност или пък друго отличително качество. Славният „жълто-черен“ клуб може да се похвали с редица играчи, които веднъж минали през отбора – завинаги остават верни на каузата и обичани от ботевистите. Такъв, безспорно, е настоящият капитан Лъчезар Балтанов. Момчето от София, което не бе оценено у дома, обиколи различни градове, но в крайна сметка дойде и превърна Ботев в свой дом. Направи го самоотвержено, с влагане на макс във всеки мач. Страстта и мъжеството, което демонстрира Лъчо в битките доведе и до спечелването на цяла война – тази за Купата на България. Балтанов напълно заслужено е капитан на „канарчетата“ и със сигурност има сили да ги отведе до нови футболни висини. Неговото мнение е много важно за бултрасите, а думите му винаги тежат на мястото си. Ето защо Plovdiv-Press потърси Лъчезар Балтанов за интервю, а той на драго сърце се съгласи.

– Лъчо, каква е оценката ти за сезона на Ботев до момента? Тимът загуби болезнено с по 1 гол първите 3 дербита – с Левски, Берое и Локо, после не вкара и на ЦСКА, а и допусна обрат срещу Лудогорец. Това не удря ли по самочувствието Ви?

– Със сигурност споменатите резултати удрят по самочувствието ни. Много е жалко, че тези дербита приключиха по начин, който не ни удовлетворява, нито нас футболистите, нито пък верните фенове. Ние искахме да победим в тези срещи, но по мое мнение не ни достигна концентрация. Всички тези мачове ги изпуснахме в последните минути, което бе още по-тежко.

– Фактът, че Ботев не издържа в последните минути на дербитата не издава ли проблем от физически характер?

– Не, в Ботев физическата подготовка е на ниво. Тя не изигра роля в негативен план в тези 5 дербита. По-скоро става дума за липса на късмет. Не го казвам за оправдание, а защото е така. Ние просто заспивахме във важните моменти и това изигра лоша шега. Вътре в съблекалнята това си го говорим. Нервите взимат връх в сюблимните ситуации и това трябва да се изчисти.– В дербитата с ЦСКА и Лудогорец съдиите закопаха тима по изключително нагъл начин. Докога ще продължава съдийският произвол спрямо Ботев? Споменът от полуфинала за Купата дълго няма да избледнее…

– Много пъти тази тема излиза на преден план. истината е, че не съм аз човека, който има право да взима отношение по този въпрос. По време на мач се ядосвам на момента и скачам, но какво от това. Понякога ситуациите не се виждат добре, но на запис става ясно, че ни ощетяват сериозно. Надявам се, че това не е целенасочена политика на реферите и иде реч за случайност…

– В началото на кампанията сякаш имаше търкания между треньора Киров и шефовете. Това отразява ли се в съблекалнята и говорите ли си на тази тема?

– Не сме го коментирали. Не е и наша работа. Честно – дори не сме усетили нещо такова да се отразява в работата на треньорите.

– Истина ли е, че в Коматево месечните възнаграждения често биват бавени?

– Напротив, парите пристигат навреме и в това отношение всичко е точно.– Влизал ли е мажоритарният собственик Георги Самуилов в съблекалнята и ти като капитан имаш ли някакъв контакт с него?

– Не, все още аз не съм разговарял с него. Той до момента не е влизал при нас в съблекалнята, но знам, че съвсем скоро това ще се случи.

– Ти често даваш воля на чувствата си след мачове в социалната мрежа, което радва бултрасите и показва ангажираността ти към „жълто-черната“ кауза. Опиши с една дума какво значи капитанската лента за теб?

– Капитанската лента за мен мога да я опиша с 2 думи – отговорност и чест. Мен ме боли за Ботев и това е причината емоциите понякога да надделяват и да пиша във Фейсбук. Нясно съм колко много хората обичат Ботев, то се усеща. Каквото и да се случва аз се раздавам на 100 процента за клуба и феновете.– Как едно софийско момче толкова заобича Ботев? Само любовта към спътницата в живота ти ли е отговорът?

– Това, че жена ми е от Пловдив е бонус, но не това е основното. Просто закалката между мен и Ботев стана с времето. Усетих подкрепата на феновете и колко силна е тя. Невероятно е и за мен не остава друга опция, освен да давам каквото мога.

– Какви са шансовете на отбора да надгради над миналия сезон и да се класира за Европа?

– Шансове има, защото остават доста мачове. Нужно е да трупаме повече точки и да сме постоянни. Според мен класиране в първата шестица е задължително, а оттам вече със сигурност ще ни се открие шанс за атака на местата в Европа. Да не забравяме и Купата. Нашият поход към нея тръгва тази вечер (бел. ред. – интервюто е взето часове преди Ботев да гостува в София на ЦСКА 1948 в първи кръг от втория по значимост турнир у нас).

– Незапълнената Южна трибуна в Коматево е показателна за спешната нужда Ботев да се върне на Колежа. Какво ви казват от ръководството по този наболял въпрос?

– Вече много се изговори по този наистина най-наболял въпрос. От моя страна мога да кажа само едно – мечатата ми е да изиграя поне 1 мач на стадион „Христо Ботев“. Напълно убеден съм, че на дерби мачове на Колежа ще бъде съвсем различно. Всъщност, това съм го изпитвал, но като играч на други клубове срещу Ботев и знам каква е атмосферата.

– Спират ли те ботевисти по улицата?

– О, да – случва се доста често. Хубавото е, че хората са изключително позитивно настроени към мен. Искат да се снимаме заедно и това ме прави щастлив.– Кои са любимите ти места под тепетата?

– Не мога да откроя дадено местенце, защото откакто се роди детето ни нямаме време за излизания. Когато успеем – ходим до Велинград – там е любима наша дестинация. Иначе в Пловдив най-чест сме по МОЛ-овете, където има места за вкусно хапване.

– За финал – каква е истината около Тодор Неделев? Ще напусне ли наистина през зимата в поскока Армията или ще остане в Ботев?

– Той сам каза, че остава в Ботев, така че всичко е ясно. Познавам го отлично и пред мен не е споменавал, че се маха. Шумът около него обаче го накара да си изпусне нервите, за което не го оправдавам. В мача с Лудогорец Тошко показа, че е отдаден на Ботев и не мисли з анищо друго./ Plovdiv-Press

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!