Начало » Атанас Скатов изкачи Гашербрум без да спи, по-близо е до Хималайската корона
България Спорт Спорт Важно

Атанас Скатов изкачи Гашербрум без да спи, по-близо е до Хималайската корона

Сливналията, който е тясно свързан с Пловдив, където е бил студент – Атанас Скатов, изкачи връх Гашербрум 1 (8080 м) в Пакистан, известен и като Хидън пик. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Сливналията е в група с трима шерпи, трима турци, един китаец и един пакистанец и в момента се спуска към Базовия лагер.

Това е осмият от 14-те най-високи върха на планетата за 41-годишния Скатов. Остават му още 6 до т.нар. Хималайска корона, към която той се стреми. Короната е признание, което се дава на хората, изкачили всички 14 осемхилядника и досега няма българин с подобно постижение.

Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните пет дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна, след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре“, казал Скатов по саталитния си телефон.

„Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях“, добавил той.

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!