Начало » Асен Николов пред Plovdiv-Press: У нас има баскетболисти със заплати, колкото на целия ни отбор
Академик Бултекс Баскетбол Интервю Мнения Спорт Спорт Важно

Асен Николов пред Plovdiv-Press: У нас има баскетболисти със заплати, колкото на целия ни отбор

„Академик Бултекс 99“ направи исторически сезон в Националната Баскетболна Лига. Пловдивските „студенти“ станаха четвърти в крайното класиране – върхово постижение до момента за играта с оранжевата топка под тепетата. Архитект на всичко хубаво случващо се в отбора е Асен Николов. Треньорът, който доказа, че и с по-скромен бюджет и без изхвърляния е възможно да се постигат чудесни резултати. Plovdiv-Press потърси Асен Николов за интервю след края на кампанията, а специалистът бе любезен да отговори на въпросите ни.

– Г-н Николов, Академик Бултекс 99 сътвори чудеса, и то не само през изминалия сезон, а в последните години. Може ли в бъдеще да се надгради и да се гони нещо по-голямо?

– Желанието на ръководството, спонсорите, както и моето е клубът и отборът да се развиват с всеки изминал сезон. Засега се справяме много добре, но очакванията на спортната общественост в Пловдив се покачва и ние трябва да сме готови да отговорим подобаващо и да гоним по-добро класиране през следващия сезон. Целта ни, минимум, трябва да бъде поне един финал в турнирите, в които участваме.

– Прави впечатление, че колективът в отбора е на ниво. Как се поддържа добър микроклимат и това Ваша заслуга ли е?

– Заслугата на треньорския щаб е, че при селектирането на играчите обръщаме голямо внимание на характерите им, както и поведението им в предишни отбори. Разбира се, това не е достатъчно и за да бъде добър колективът, заслугата е и на самите играчи.

– Съдийството, като цяло, в родния баскет е незадоволително. Реферите порязаха на няколко пъти жестоко Академик Бултекс 99. Защо точно пловдивският тим им е трън в очите?

– Не смятам, че точно името „Академик Бултекс 99“ им е трън в очите. По-скоро се оказва голям натиск върху тях и в стремежа си да нямат проблеми ощетяват нашия клуб, който е отскоро в НБЛ. Ние се отнасяме с голямо уважение към всички клубове и длъжностни лица. Това ще бъде и нашето поведение занапред, но разбира се – ще взимаме и мерки, когато отборът е ощетяван тенденциозно.

– Има ли ясно поети ангажименти от спонсора на клуба за партньорство и ще бъдете ли обезпечени от тях и през идната кампания?

– Нашият клуб има привилегията компания като „Бултекс 99“ да бъде основен спонсор на клуба. „Бултекс 99“ и нейният собственик – г-н Стефан Башев, са изключително социално ангажирани, не само към клуба, но и към град Пловдив. Отговорно заявявам, че в трудните моменти, през които сме преминали именно тяхната вяра, морална и финансова подкрепа са ни давали сили да продължим напред. Имаме уверението им, че партньорството ни ще продължи не само през следващия сезон, но и в по-далечно бъдеще.

– Как се чувстват под тепетата играчите от чужбина и тези, които са българи, но не са родом от Пловдив?

– Мисля, че изключително добре. Клубът предлага много добри условия за тренировъчен и състезателен процес, а и в лицето на нашия президент  г-н Врачев и спортен директор Тина Димитрова получават и много добро и приятелско отношение. Разбира се, Пловдив е град с достойнства и също допринася баскетболистите да се чувстват добре в „Академик Бултекс 99“.

 – Кой мач в последната година ви остава като най-скъп спомен и коя е срещата, за която съжалявате най-много?

– Най-голямо удовлетворение ми донесе 3-ият мач в четвъртфиналите срещу Ямбол, защото ни донесе историческо класиране в топ 4 на НБЛ . Иначе – всяка една победа с тези момчета ми е скъпа. Съжалявам за втория мач от полуфинала за Купата с Рилски и първия мач от полуфинала за НБЛ срещу Балкан. Това са мачове, които с малко спортен шанс можеха да бъдат спечелени и да ни донесат страхотни
емоции.

– Академик Бултекс 99 наистина бе на крачка от класиране на финал за Купата на
България след успеха в първия мач в Самоков. После обаче Рилецо осъществи
обрат в Пловдив и само с точка повече надделя. Не беше ли това златен шанс, който пропиляхте?

– Да. Отвори се страхотен шанс след първия мач и победта в Самоков, но напрежението и отговорността ни изиграха лоша шега, както и други фактори в този мач…

– Мощният проект „Левски Лукойл“ е недостижим във финансово измерение за останалите тимове у нас. Морално ли беше този новосъздаден клуб да навлиза с гръм и трясък по средата на първенството?

– От моето положение на треньор не е редно да коментирам решение на сериозен бизнесмен като шефа на „Лукойл“ – Валентин Златев.

– Каква тогава е Вашата оценка за работата на федерацията и комисиите към нея?

– Това също не е в моята компетенция. Имаме мнение по въпроса, но г-н Врачев и Тина Димитрова са хората, които могат да го споделят.

– Сякаш с успехите и публиката в залата вече идва по-масирано?
– При предишния сезон максималното посещение на наш мач беше около 500 зрители. През този сезон имахме мачове и с 1500. Клубът работи много целенасочено в тази посока и сме сигурни, че посещенията на нашите мачове ще се увеличават.

– Има ли в школата на клуба перспективни баскетболисти?

– Да, има. От около 4 години се работи добре в школата и вече има сериозен интерес към наши деца от европейски школи. Имаме и национални състезатели в юношеските гарнитури, но стремежът ни е да подобряваме условията при подрастващите и да се превърнем в една добра школа. Това ще ни помогне и за
представителния отбор.

– Ще успеете ли да запазите основните си играчи и какво се случва около селекцията?

– Още сме в началото на селекцията. Със сигурност остават Мартин Дурчев, Васил Бачев, Адриян Секулов и Васил Михайлов. За другите постове ще се търсят нови играчи. Предстои през лятото да стане ясно и дали ще можем да задържим Митко Димитров. Това е моето желание и ще направя всичко възможно да остане.

– Има ли таван на заплатите в Академик Бултекс?

– Няма таван, но бюджетът за заплати е много скромен и не можем да си позволим високи възнаграждения. Има играчи в нашето първенство, които получават заплати, колкото всички наши играчи заедно с треньорския щаб. Това е действителността.

– Следите ли изявите на националния отбор на България и имаме ли шанс в световните квалификации?

– Разбира се. Нашите състезатели Митко Димитров и Ст. Ваклинов са в националния отбор. Мисля, че е реално да прескочим тази квалификационна фаза, но в следващата ще е много трудно.

– В момента се играе финалната серия в НБА. Имат ли сили „Кавалерите” от
Кливланд с крал ЛеБрон да обърнат развоя или „Войните” от Голдън Стейт отново ще сложат златните пръстени?

– Залагам на Голдън Стейт. Те вече водят с 3-0 и едва ли ще видим сензационнен обрат./ Plovdiv-Press

Коментари

Коментари

Facebook Pagelike Widget
error: Правата запазени!